Τι είναι ο Προγεννητικός έλεγχος και η Εμβρυομητρική Ιατρική?


H Εμβρυομητρική ιατρική (επίσης γνωστή ως Περιγεννητική Iατρική -Προγεννητικός έλεγχος) είναι ένας κλάδος της ιατρικής που εστιάζει στη διαχείριση της υγεία της μητέρας και του εμβρύου πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την εγκυμοσύνη.

 Η Εμβρυομητρική Ιατρική άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1960. Οι πρόοδοι στην έρευνα και την τεχνολογία επέτρεψε στους γιατρούς να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν προβλήματα του εμβρύου κι ενώ αυτό είναι ακόμη στη μήτρα. Η ανάπτυξη της αμνιοπαρακέντησης το 1952, η ακριβέστερη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου το 1968 με το καρδιοτοκογράφημα, και το υπερηχογράφημα το 1971 είχαν ως αποτέλεσμα την έγκαιρη παρέμβαση και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των εμβρύων.

Ο Προγεννητικός Έλεγχος σήμερα περιλαμβάνει ένα σύνολο αιματολογικών, μικροβιολογικών, κυτταρολογικών εξετάσεων  και εξετάσεων ούρων  της μητέρας καθώς και την υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου με κύριες εξετάσεις στο πρώτο τρίμηνο τον υπερηχογραφικό ελέγχο της αυχενικής διαφάνειας και τον υπέρηχο Β΄ Επιπέδου στο 2ο τρίμηνο.

Ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας είναι ίσως η πιο σημαντική υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο, γιατί δίνει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το έμβρυο αλλά και την κύηση γενικότερα. Είναι μία εξέταση προγεννητικού ελέγχου μη επεμβατική, που έχει σαν στόχο την έγκαιρη διάγνωση ορισμένων παθήσεων και χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, όπως τα Σύνδρομα Down, Patau και Edwards.

Η υπερηχογραφική μέτρηση ειδικών δεικτών όπως πχ η αυχενική διαφάνεια και το ρινικό οστό του εμβρύου, σε συνδυασμό με τον βιοχημικό έλεγχο παραγόντων στο αίμα της μητέρας (β-hCG, PAPP-A), την ηλικία και το βάρος της, οδηγεί τελικά σε αυτό που λέμε συνδυασμένη στατιστική πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Οι ειδικοί ιατροί που ασχολούνται με την εμβρυομητρική ιατρική είναι μαιευτήρες-γυναικολόγοι με εξειδίκευση στο μαιευτικό υπερηχογράφημα και την επεμβατική προγεννητική διάγνωση, μπορούν να εκτελέσουν δηλαδή επεμβατικές πράξεις όπως η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη χοριακής τροφοβλάστης. Επίσης μπορούν να  διαχειριστούν κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως οι πολύδυμες κυήσεις, κυήσεις με προεκλαμψία κτλ. που χρειάζονται πολύ στενή υπερηχογραφική παρακολούθηση ( με τη χρήση Doppler κυρίως) και λήψη αποφάσεων για τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση του εμβρύου και της μητέρας.

Η αυχενική διαφάνεια καθιερώθηκε από τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της και ο οποίος εκπαιδεύει ιατρούς στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Kings College Hospital, του Λονδίνου, το μεγαλύτερο κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής στον κόσμο.

Έχει καθιερώσει μάλιστα ένα Δίπλωμα Ιατρικής Εμβρύου που είχε γίνει το πιο σημαντικό δίπλωμα πιστοποίησης στην Εμβρυϊκή Ιατρική στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

Το υπερηχογράφημα Β΄ Επιπέδου γίνεται μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και σκοπό έχει να ελέγξει λεπτομερώς την ανατομία του εμβρύου. Ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα Β΄Επιπέδου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για ένα έμβρυο να πάσχει από χρωμοσωμική ανωμαλία, ή άλλες ανωμαλίες διάπλασης.

Τα τελευταία χρόνια  έχει αναπτυχθεί αρκετά ο Μη-επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος.

Πρόκειται για μια καινοτόμο εξέταση που αναλύει με μεγάλη ακρίβεια το ελεύθερο εμβρυικό κυτταρικό DNA (cell free DNA-cfDNA) στο μητρικό αίμα. Σκοπός της είναι να δώσει μια ισχυρή ένδειξη εάν το έμβρυο έχει υψηλό ή χαμηλό ρίσκο να πάσχει από τυχόν χρωμοσωμική ανωμαλία. Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουμε σίγουρα εάν ένα έμβρυο έχει μια χρωμοσωμική ανωμαλία είναι με επεμβατικές εξετάσεις, όπως η λήψη τροφοβλάστης (11η- 15η εβδομάδα κύησης) ή η αμνιοπαρακέντηση (16η εβδομάδα έως το τέλος της κύησης) που ενέχουν όμως ένα πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής. Το NIPT (Non Invasive Prenatal Test) δεν απαιτεί επέμβαση καθώς γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος. Είναι δηλαδή 100% ασφαλές για την έγκυο μητέρα και το έμβρυο.

Εξακολουθεί όμως να παρέχει μικρότερη ακρίβεια από εκείνη της αμνιοπαρακέντησης ή τη λήψη τροφοβλάστης και γι'αυτό δεν είναι εξέταση διαγνωστική.

Το πεδίο της Εμβρυομητρικής Ιατρικής είναι ένα από τα πιο ταχέως εξελισσόμενα πεδία στην ιατρική ιδιαίτερα όσον αφορά στο έμβρυο. Τα ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 23% από το 1990, χάρη στην εξέλιξη της Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Η έρευνα πλέον κατευθύνεται στη γονιδιακή θεραπεία του εμβρύου με βλαστοκύτταρα με την ελπίδα να παρέχει έγκαιρη θεραπεία σε γενετικές διαταραχές, καθώς επίσης σε ανοιχτές εμβρυϊκές χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση των εκ γενετής ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης σημαντικό κομμάτι της έρευνας στρέφεται γύρω από την πρόληψη της προεκλαμψίας. Μεγάλο κομμάτι αυτής της έρευνας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του καθηγητού Κ. Νικολαΐδη στο Kings College Hospital του Λονδίνου.

Φιλίππου Παναγιώτα MD, Msc
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Diploma Εμβρυομητρικής Ιατρικής Kings College Hospital, London, UK
Εξειδίκευση σε Υπογονιμότητα, Εξωσωματική (IVF) Homerton University Hospital, London, UK
Ιατρείο : Απόλλωνος 26, Τρίκαλα, ΤΚ 42100
Τηλ.: 2431073788, 6972465183
Email: panfilippou@yahoo.gr

Be the first to review this item!


Bookmark this

08 Jun 2017


Advertisement