Η καρδιακή αρρυθμία συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας σύμφωνα με έρευνα 


 

   Γρηγορότερη άμβλυνση των ικανοτήτων της νόησης και της μνήμης οπότε και το μεγάλο ενδεχόμενο εμφάνισης άνοιας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

 

   Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σύμφωνα με επιστήμονες αν δεν γίνεται η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

   Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέλυσαν, για διάστημα 6 ετών, στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών.

   Οι 243 από αυτούς (το 9% όσων συμμετείχαν στην έρευνα) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Μέχρι το τέλος της έρευνας και άλλοι 279 άνθρωποι (11%) διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (15%) εκδήλωσαν άνοια.

   Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.

   Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια (κατά 60%) φάνηκε να αντιμετωπίζουν όσοι έχουν αρρυθμία αλλά παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκε με άνοια, έναντι του ποσοστού 22% που αντιστοιχούσε σε όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

   Τέλος, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων είναι ανάγκη οι άνθρωποι που έχουν κολπική μαρμαρυγή να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καθώς σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της άνωθεν έρευνας το ποσοστό των ανθρώπων που παίρνει φάρμακα για την καρδιακή αρρυθμία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Be the first to review this item!


Bookmark this

11 Oct 2018


By BizNews
Advertisement